- Autor: Martja
- Doba přípravy (min.): 120
- Uživatelský recept
- Porce: 7.00
Jedná se o samostatnou omáčku z masa, které s dalšími omáčkami (pomodoro a bešamelová - obojí budu dávat jako samostatný recept)) slouží jako ingredience pro boloňské lasagne.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rajský protlak | 80 |
Víno červené | 200 |
Oleje (všechny druhy) | 15 |
Celer - bulva | 100 |
Mrkev | 200 |
Cibule | 120 |
Hovězí maso zadní průměr | 750 |
Mléko plnotučné průměr | 200 |
Dochucovadla:
sůl, muškátový oříšek a pepř.
Energetická hodnota celkem: 8529 kJ
Bílkoviny (g): 157,
Tuky (g): 112,
Sacharidy (g): 106,
SAFA (g): 46,
Cukry (g): 48,
Vláknina (g): 12,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1218 kJ
Bílkoviny (g): 22.4, Tuky (g): 16, Sacharidy (g): 15.1, SAFA (g): 6.6, Cukry (g): 6.9, Vláknina (g): 1.7, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Nejdříve vytvoříme boloňskou omáčku. Nakrouhanou zeleninu osmažte na oleji, když je zlatavá cibulka přidejte namleté zadní hovězí. Po orestování masa podlijte červeným vínem. Přiveďte k varu a po cca 2 minutách dejte 2 lžíce rajčatového protlaku a 1 litr vody. Vše vařte min. 2 hodiny (lépe 3-4 h). 30 minut před dokončením přidejte mléko a dochuťte kořením. Poznámka: Použila jsem celerovou bulvu, ale lepší je řapíkatý celer, který jsem bohužel nesehnala. V dalších receptech přidám ještě omáčku pomodoro a bešamelovou omáčku (což je komplení příprava pro lasagne, nicméně vše se dá použít i samostatně s těstovinami.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.